Prednosti in pomanjkljivosti poslovnega SSL certifikata

starbirth, 30. 5. 2016

Spletno stran je potrebno dobro zaščititi. Zavarovati je potrebno vstop do administracije strani, pokrpati morebitne luknje v programerski kodi, poleg tega pa je nujno šifrirati tudi vse podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo ter njenimi obiskovalci. Še posebej, če gre za občutljive informacije, npr. za osebne podatke, gesla ali transakcije.

Pretok podatkov se zaščiti s tako imenovanim SSL certifikatom. Kratica izhaja iz angleške zloženke Secure Sockets Layer, sicer pa je SSL kriptografski protokol, ki omogoča varno komunikacijo na svetovnem medmrežju. V osnovi razlikujemo med domenskim, poslovnim in razširjenim SSL certifikatom. Danes si bomo pogledali prednosti in pomanjkljivosti vse bolj priljubljenih poslovnih certifikatov.

Prednosti poslovnega SSL certifikata

Če poslovni SSL certifikat primerjamo z domenskim, lahko opazimo kar nekaj bistvenih prednosti:

 • Prednosti poslovnega certifikata (primerjava z domenskim)Poslovni certifikat ne pomeni zgolj verifikacije domene, temveč tudi podjetja, na katerega je domena registrirana.
 • Ker je verificirano tudi podjetje, je stopnja verodostojnosti spletnega mesta večja, kar pri obiskovalcih privede do povečanega zaupanja.
 • Garancije, ki jih zagotavljajo svetovno priznani izdajatelji, so pri poslovnih certifikatih precej višje kot pri domenskih. Zaradi dodatnega preverjanja podjetja namreč mnogo težje pride do napačno izdanega certifikata.
 • Pogosto z nakupom poslovnega SSL certifikata podjetje dobi tudi pravico do uporabe dinamičnega pečata. Če obiskovalec klikne nanj, takoj vidi, na katero podjetje je izdan certifikat in do kdaj velja. S tem se zopet poveča stopnja zaupanja.

Zdaj pa si poglejmo še prednosti poslovnega certifikata v primerjavi z razširjenim:

 • Prednosti poslovnega certifikata (primerjava z razširjenim)Brez dvoma največjo prednost predstavlja njegova cena, saj je, če ga primerjamo z razširjenim SSL certifikatom, poslovni mnogo cenejši.
 • Tudi rok izdaje je precej krajši. Medtem ko bomo pri razširjenem certifikatu za verifikacijo čakali približno 10 dni, bomo poslovni SSL certifikat lahko uporabljali že v dveh ali treh dneh.
 • Izdaja poslovnega certifikata zahteva manj dokumentacije in manj preverjanja. To je tudi glavni razlog, da je poslovni certifikat izdan hitreje od razširjenega.

Pomanjkljivosti poslovnega SSL certifikata

Zopet primerjajmo poslovni certifikat z domenskim, vendar bodimo tokrat pozorni na njegove slabosti:

 • Slabosti poslovnega certifikata (primerjava z domenskim)Marsikomu bo največjo »slabost« poslovnega certifikata predstavljala cena. Če domenski SSL certifikat lahko kupimo že za manj kot 30 €, pa bomo za poslovnega morali odšteti približno 80 €.
 • Ponovno moramo omeniti čas izdaje. Kot smo že omenili, bomo za izdajo poslovnega certifikata morali počakati nekaj dni, domenski pa je potrjen in izdan praktično takoj po nakupu, saj je celoten proces avtomatiziran.
 • Poslovni SSL certifikat lahko pridobijo le pravni subjekti, ne pa tudi fizične osebe. Potrebne je nekaj malega papirologije, saj mora izdajatelj certifikata preveriti verodostojnost podjetja oz. organizacije, ki želi pridobiti certifikat.

In katere so pomanjkljivosti poslovnega certifikata v primerjavi z razširjenim?

 • Slabosti poslovnega certifikata (primerjava z razširjenim)Na prvo mesto moramo zagotovo postaviti dejstvo, da poslovni certifikat ne vključuje možnosti uporabe zelenega okvirčka na vrhu brskalnika, v katerem je zapisano tudi ime podjetja. Gre za zelo pomemben vizualni pokazatelj, ki kaže na uporabo SSL certifikata, pridobimo pa ga lahko le z nakupom razširjenega certifikata. Dokazano je, da zelena naslovna vrstica pozitivno vpliva na vedenje obiskovalcev na strani, kar je še posebej pomembno pri spletnih trgovinah, kjer posledično pride do povečane stopnje prodaje.
 • Zaradi nižje stopnje preverjanja je nižja tudi garancija izdajatelja. Glede na to, da do uveljavitve garancije pride v izjemno redkih primerih (praktično nikoli), pa ta pomanjkljivost ni bistvenega pomena.

Več o razlikah med domenskim, poslovnim in razširjenim SSL certifikatom si lahko preberete tudi tukaj.