Popolna pisarna

5 nasvetov za ureditev popolne pisarne

starbirth, 10. 7. 2022

Pisarna je delovni prostor, ki nudi zavetje enemu ali več zaposlenim, zato je še kako pomembno, kako se v njej počutijo. Včasih je potrebno res malo, da se človeku nemudoma dvigne motivacija in delo lažje steče. Za slednje pa seveda poskrbi tudi ustrezna oprema delovnega prostora.

Pisarna mora biti funkcionalna, zagotavljati vse potrebno za delo, hkrati pa nuditi dovolj prostora, da se človek v njej ne počuti utesnjeno. Na ta način se izogne nepotrebnemu stresu in utrujenosti, obenem pa postane mnogo bolj produktiven, kot bi bil sicer. In kako izboljšati ureditev pisarne?

1. Ustrezno pohištvo

Izbor pisarniškega pohištva je eden ključnih delov, kako do popolno opremljene pisarne. Odvisno od prostora se je potrebno odločiti med klasičnim pisarniškim pohištvom in tistim, narejenim po meri. Slednja opcija je seveda nekoliko dražja, a močno pripomore k storilnosti in dobremu počutju v delovnem okolju.

Pohištvo v pisarni

Po meri narejeno pisarniško pohištvo pripomore k storilnosti in počutju.

Pohištvo naj bo svetlo, moderno in primerno prostoru, v katerem bo stalo. Ni nepomembno, kako dobro se ujema z ostalimi elementi v pisarni, saj lahko močna odstopanja precej načnejo pozornost in samo počutje zaposlenih. Pisalna miza naj bo dovolj visoka, stoli pa prilagodljivi po višini in dovolj kvalitetni.

Preživeti delovnik na pisarniškem stolu namreč ni kar tako. Obremenjuje se hrbtenico, vrat, ramena, roke in še kaj. V zadnjem času so zelo priljubljene tudi mize ali pulti, na katere odložimo prenosnik in z njim upravljamo stoje, kar pripomore k našemu zdravju in počutju.

2. Pisarniška oprema

Da bi delo v pisarni potekalo optimalno, je potrebno imeti pri roki vse kar se v pisarni pričakuje. Tiskalnik, računalnik in računalniško opremo, koš za smeti in vse tiste drobnarije, ki morajo biti ves čas v bližini. Spenjač, rezalnik papirja in drugo. Zelo pomembno je, da ima pisarna dovolj električnih priključkov glede na vso elektronsko opremo in število zaposlenih.

3. Ne pozabite na dekoracijo

Morda se zdi, da ta del sodi bolj v dom kot v pisarno, a je izrednega pomena za dobro počutje zaposlenih in njihovo kreativno plat. Ljudje smo vizualna bitja. Radi smo lepi in radi vidimo, da so okoli nas prav tako lepe reči.

Že nekaj modernih slik na steni bo poživilo utrip delovnega prostora. Na mizi ali polici naj se znajde kakšna roža, za katero je občasno treba poskrbeti in tako nekoliko prekiniti dnevno rutino. Pomislite tudi na senčila, preproge in vse ostale detajle, na katere ste sicer pozorni tudi doma.

4. Dovolj naravne svetlobe

Znano je, da naravna svetloba na ljudi deluje pozitivno. Nas prebuja in vzpodbuja, kar je povsem nasprotno od umetne razsvetljave. Pisarna naj ima dovolj velika okna, ki prepuščajo dnevno svetlobo v delovni prostor, pri čemer pa je potrebno paziti na postavitev pisalnih miz.

Odsevanja svetlobe si seveda ne želimo na računalniškem zaslonu kot tudi ne bleščanja v oči. Pomagamo si lahko še z ustreznimi senčili, ki navkljub senčenju še vedno prepuščajo dovolj dnevne svetlobe, da si ni potrebno pomagati z lučmi.

5. Kvalitetna razsvetljava

Seveda pa vedno ne gre zgolj z dnevno svetlobo in je občasno treba prižgati tudi luči. Pri tem pazimo, da so v uporabi varčne svetilke, ki hkrati svetijo z močjo in barvo, ki je očem bolj prijazna kot klasična starejša svetila. Ne pozabimo niti na talne in namizne svetilke, ki so lahko včasih precej boljša alternativa stropnim.

Pred nakupom luči in druge svetilne opreme pa bo potrebno izračunati tudi, koliko svetlobe določen prostor potrebuje. O tem bo največ vedel povedati prodajalec na prodajnem mestu glede na kvadraturo ter višino stropa in število oken. Osnovni izračun je moč opraviti tudi na spletu, pomemben podatek pri tem pa bo barva sten pisarne. Trenutno se sicer največkrat uporablja LED svetila, ki so za oči precej manj obremenjujoča.