Laserski razrez

5 prednosti laserskega razreza

starbirth, 30. 6. 2021

V svetu kovinsko predelovalne industrije izjemno pomemben del procesov izvajanja del pade na razrez kovin. Gre namreč za oblikovanje oziroma predpripravo materialov, ki morajo biti natančno obdelani, na primer izrezani iz kosa pločevine ali druge kovine.

Poznamo ročni razrez, ki se opravlja s pomočjo naprav za razrez kovin, ki jih žene človeška sila, pa tudi takšnega, pri katerem si pomagamo z moderno tehnologijo. Seveda govorimo o laserskem razrezu. Tokrat si bomo pogledali 5 prednosti laserskega razreza.

1. Natančna obdelava

Če kaj, potem si pri razrezu kovin ne želimo nenatančnih rezov, ki potrebujejo še veliko dodelave, preden je določen kos pripravljen za naslednji korak proizvodnje. Laser je zagotovo ena tistih tehnologij, za katero lahko trdimo, da slovi po natančnosti.

V svetu kovinsko predelovalne industrije je laserski razrez poznan prav po tem, da omogoča nadvse natančno obdelavo, pri kateri lahko računamo na to, da bo vsak rez enak in bo tako material na koncu pripravljen do stopnje, ki smo jo predvideli za nadaljnje postopke.

2. Manj odpada

Ker pri laserskem razrezu lahko trdimo, da gre za zelo natančen postopek, je jasno, da s tem tudi poskrbimo za precej manj odpada kot sicer. Laser krmili programska oprema, preko katere na obdelovanec prenesemo svoje vzorce za razrez. Tako lahko v naprej zagotovimo, da bo na koncu kar najmanj odpada, kar pomeni tudi manjšo obremenitev za naše okolje.

3. Hitra izdelava

Laserski razrez je zagotovilo za to, da bo na koncu postopka ostalo le tisto, kar smo si želeli. Popolnoma enaki kosi, ustreznih dimenzij, ki pa bodo izdelani tudi nadvse hitro. Ne le, da je laserski rez vedno popoln in povsem enak prejšnjemu, je tudi zelo hiter.

Tako je laserski razrez zagotovo porok za hitro velikoserijsko proizvodnjo. Ta se še posebej odrazi v avtomobilski industriji in tam, kjer je potrebno hitro zagotoviti večje število popolnoma enakih kosov za nadaljnjo uporabo.

4. Sprotna obdelava

Ročni razrez kovin je počasen in precej manj natančen, ob tem pa za seboj pušča še določene nepravilnosti, ki jih je potrebno dodelati. Ker ročni razrez nikoli ne more biti povsem enak, je jasno, da je treba vsak kos nato še natančno obdelati.

Pri laserju to ni potrebno, saj so rezi čisti, moderne naprave pa poskrbijo tudi za posnemanje robov in druge postopke, ki so pri tem pomembni in dobrodošli.

5. Nižji stroški

Če je nekaj hitro in ustvarja manj odpada, je vsekakor tudi cenovno bolj ugodno. Hitrost nam daje zagotovilo, da bo potrebne manj vložene energije, manj odpada pa je porok za to, da v smeti ne bomo metali materiala, ki bi ga lahko bolje izkoristili. Laserski razrez je vsekakor prava izbira.