6 nasvetov za učinkovito varčevanje

starbirth, 20. 10. 2015

Gospodarska in finančna kriza, izguba službe in nižji mesečni prihodki so že marsikoga prisilili, da je pričel razmišljati, kako neki bi lahko privarčeval kakšen evro. Zadnje statistike so pokazale, da bi naj preko 70 % Slovencev varčevalo. Varčevanje je za marsikoga tako rekoč postalo vsakodnevno opravilo in rutina. A kaj ko mnogi ne vedo, kako bi se lotili varčevanja. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj nasvetov za varčevanje in morda boste med nasveti za varčevanje našli tudi kakšnega zase.

1. Le en bančni račun

Velikokrat se zgodi, da imamo zaradi takšnih in drugačnih zahtev odprtih več bančnih računov, enega zaradi kredita, drugega zaradi kartice, tretjega ker nanj prejemamo plačo. Ob tem pa vsem bankam plačujemo stroške mesečnega vodenja. V kolikor želite varčevati, je najbolj smiselno, da imate račun pri le eni banki, pri slednji uredite kredit, vse potrebne kartice in na račun prejemajte tudi plačo.

2. Zbirajte kovance

Varčevanje s pomočjo zbiranja kovancev ni nobena posebnost. V kolikor pri nakupu uporabljate bankovce, vam preostanek plačila prodajalka vrne v kovancih. Tako se vsak dan znova v vaši denarnici znajdejo kovanci, katere lahko pridno dajete v hranilnik. Ob koncu meseca boste ugotovili, da ste na slednji način privarčevali lepo vsoto denarja.

3. Varčevanje ob nakupu življenjskih potrebščin

Kupujte le nujno potrebne življenjske potrebščine. Sladkarije, bomboni, keksi, alkoholne pijače, cigareti itd. ne spadajo med nujne potrebne življenjske potrebščine in se jim lahko z lahkoto odpoveste. Privarčevani denar pa hranite v hranilniku, tudi tukaj boste konec meseca ugotovili, da se je nabralo kar nekaj denarja.

4. Hrano si pridelajte sami

V kolikor imate v lasti kakšen kos zemlje, je slednji idealna priložnost, da si hrano pridelate sami in s tem privarčujete. Denar, ki bi ga porabili za nakup sadja in zelenjave, pa dajte v hranilnik.

5. Ukinite plačilne kartice

Veliko ljudi pri plačevanju s plačilnimi karticami nima pregleda nad porabo, tako porabijo bistveno več, kakor so načrtovali. Ukinitev plačilnih kartic je eden izmed pomembnih korakov na področju varčevanja. Ob koncu meseca boste opazili, da ste za nakupe v trgovinah porabili bistveno manj denarja.

6. Namesto avtomobila uporabite kolo

V kolikor živite v mestu ali imate službo oddaljeno le nekaj kilometrov, je veliko bolje, da se do nje odpravite s kolesom. Pri tem boste prihranili denar, katerega bi porabili za bencin, hkrati pa boste nekaj naredili tudi zase.

Kako bo potekalo varčevanje in koliko boste dejansko privarčevali, je veliko odvisno tudi od vaše samodiscipline. Bolj kot boste obvladali svoje potrebe, več denarja se bo nabralo v hranilniku. Varčevanje pa bo postalo prav prijetno opravilo.