Investicija v posel

Kako poiskati investitorja za posel?

starbirth, 19. 9. 2019

Marsikateri podjetnik na svoji začetni poti potrebuje investicijo, pri tem pa niti ne ve, kako bi se na najboljši način lotil iskanja investitorjev. Obstajajo celo knjige o tem, kako poiskati investitorja za posel. Nastale so pod peresi oseb, ki so se tudi same nekoč znašle v tej situaciji. Ker jim je uspelo, svoje izkušnje želijo deliti še s tistimi, ki so šele na začetku podjetniške poti.

Če ste se tudi vi znašli v tej situaciji, smo vam pripravili nekaj najkoristnejših nasvetov, ki smo jih zbrali na podlagi prebrane literature. Sicer vam ne bomo napisali prav vseh, boste pa izvedeli za tiste nasvete, ki so bistvenega pomena.

Pri iskanju investitorja ste lahko izbirčni

Verjetno si mislite, da pri iskanju investitorja sploh ne smete biti izbirčni, saj potrebujete denar, in če vam je kdo pripravljen pomagati, ga ne smete zavrniti. Strokovnjaki s tega področja pa so ravno obratnega mnenja. Pravijo, da je takšen pristop povsem napačen.

Odnos med investitorjem in podjetnikom je sila pomemben

David Cohen, ki ga mnogi imenujejo kar poslovni angel, v eni od svojih uspešnic piše, da je odnos med podjetnikom in investitorjem bistvenega pomena. Ne smete izbrati nekoga, ki mu ni mar za vaša zanimanja in katerega razmišljanje ni v skladu s tem, kar vi poskušate ustvariti. Če boste sklenili odnos s takšno osebo, boste najverjetneje v poslu kar nekaj let nesrečni, to pa bo povzročilo slab odnos med vami in vašim investitorjem.

Investitorju zastavite prava vprašanja

Ko si boste pripravili seznam potencialnih investitorjev in razširili novico o tem, da iščete osebo, ki želi vložiti v vaš posel, se vam bo verjetno javilo nekaj ponudnikov. Tem se bo vaš posel zdel zanimiv, saj ima morda dobre možnosti za rast.

Investiranje v podjetje

Potencialnemu investitorju morate zastaviti vsa pomembna vprašanja.

Vnaprej boste morali ugotoviti, kaj bi lahko investitorje odvrnilo od investicije. Podjetje mora biti dobro pripravljeno (poslovati mora v skladu z vsemi pravnimi predpisi), imeti pa mora tudi dobro in zanesljivo vodstvo.

Pomembna točka, ki je ne smete izpustiti, je, da morate biti kritični do potencialnega investitorja. Zastavite mu naslednja vprašanja:

  • Ali lahko stopim v stik z nekom, v čigar podjetje ste v preteklosti že investirali?
  • Na kakšen način še lahko podpirate moje podjejte poleg zagotavljanja denarja?
  • Ali se vaše izkušnje navezujejo na mojo dejavnost v podjetju?
  • Kaj vas je pri mojem podjetju oziroma pri poslovni ideji najbolj pritegnilo?
  • Koliko denarja ste pripravljeni vložiti v moje podjetje?

Bodite pozorni pri deležih

Strokovnjaki opozarjajo na investitorje, ki od podjetnikov želijo polovični ali večinski delež lastništva. Teh se raje izogibajte. Menijo, da so najboljši deleži lastništva med 5 in 40 % oziroma med 20 in 30 %. Najpomembneje pa je, da vam izbrani investitor prinese višjo vrednost od tiste, ki se ji odrekate.