Začetek varčevanja

Kdaj pričeti z varčevanjem?

starbirth, 4. 6. 2018

Varčevanje je zelo dobrodošlo v vsakem življenjskem obdobju. Če bi nas kdo vprašal, katero obdobje je za varčevanje najprimernejše, večina od nas verjetno ne bi našla pravega odgovora. V resnici je primerno vsako obdobje.

Nekateri varčujejo že od rojstva. To ne pomeni, da so si v prvih letih življenja sami na stran dajali denar, ampak so zato poskrbeli njihovi starši. Kasneje so jim vlogo varčevalca prepustili in tako so si v nekaj letih privarčevali kar nekaj denarja. Na drugi strani imamo ljudi, ki imajo varčevanje le v mislih, vendar nimajo prave sreče, da bi jim uspelo kaj privarčevati. Preprosto ne zmorejo, ker zaslužijo premalo in jim nizek zaslužek to onemogoča.

Kakor koli že, ko se boste odločili za varčevanje, vsekakor ne bo prepozno, saj je vendarle, kot smo dejali, vsako obdobje primerno za tovrstno odločitev.

Varčevanje ob pomembni odločitvi

Dosti ljudi se za varčevanje odloči, ko ima pred sabo nek pomemben cilj. Recimo, da je to nakup avtomobila ali gradnja hiše. Varčevanje je v takšnem primeru nujno in lahko poteka tudi nekaj let, preden dosežemo želeno količino denarja, ki jo potrebujemo za naš cilj.

Varčevanje za gradnjo hiše

Ali že veste, kdaj boste pričeli z varčevanjem za gradnjo hiše?

Ljudje se lahko odločimo za različne vrste varčevanja. Nekatera varčevanja nam urejajo posamezna podjetja, ki se ukvarjajo s svetovanjem na tem področju in nam tako urejajo najprimernejše oblike varčevanja, ki so namenjena predvsem zadnjemu obdobju življenja.

Nekateri v starosti in tudi že nekoliko prej varčujejo v obliki zlata oziroma zlatih palic ali kovancev. Celo strokovnjaki menijo, da je to ena od najboljših oblik varčevanja, ki je primerno za vsa obdobja našega življenja. Gre namreč za eno izmed najbolj varnih naložb.

Potem pa je tu še skupina ljudi, ki že od nekdaj varčuje in to kar na domu. V svoje posebne kotičke, ki so primerna skrita mesta tudi za varčevanje, mečejo kovance in ko jih potrebujejo, jih zapravijo ter nato ponovijo krog varčevanja.

Kako pa varčujete vi? Se vam varčevanje sploh zdi smiselno?