Poslovna odločitev – ta bo prava!

starbirth, 4. 8. 2017

Včasih se nam zdi kakšna poslovna odločitev tako težka, da o njej premlevamo skoraj v neskončnost, spet drugič pa pride takšna, ki se zdi povsem preprosta. Vendar pa zgolj to, da je enostavna, še ne pomeni, da je prava. Prav takrat, kadar smo pri odločitvah mnenja, da jih lahko opravimo kar mimogrede, se namreč zgodi največ napak.

Kako se sprejme najboljša poslovna odločitev?

Kadar ste mnenja, da je nekaj prav, ni nujno tako. Vaše znanje je omejeno in gotovo ne morete podrobno poznati prav vsega, biti seznanjeni z vsemi okoliščinami. Prvo pravilo je torej to, da se ne odločamo v naglici, brez pridobivanja podatkov in njihovega pregleda. Na videz enostavne odločitve torej ne smemo jemati kot enostavne, saj se lahko v ozadju skriva več. No, razen če ste podjetnik, ki mu je vseeno, če nekaj tisočakov dobi ali izgubi …

Tudi poslovna odločitev, ki se zdi težka, je lahko nevarna za posel, pa četudi se nazadnje odločimo pravilno. Zakaj? Ker z dolgim razmišljanjem izgubimo priložnost. In vsi vemo, da se zamujena priložnost nikoli ne vrne.

Odločanje naj nikoli ne zanemari primarnih ciljev

Vsako podjetje oziroma podjetnik si zada cilje, ki jih skuša doseči s svojim poslovanjem. Ti so sprva manjši, nato se korak za korakom povečujejo. Če ne veste, ali je poslovna odločitev prava ali ne, se torej velja vprašati, ali služi primarnemu cilju. Se mu bomo z njo približali ali ne?

Kaj vse je potrebno upoštevati?

Ko se na našo poslovno pot postavi nova možnost, je treba najprej jasno ugotoviti, kakšne so naše možnosti. Lahko izbiramo le med eno in drugo? Je rešitev več? Je mogoče med njimi najti kompromis?

Izbira možnosti

Ko se pojavi nova priložnost, a do nje vodijo različne poti.

Vsaka možnost izbire seveda prinaša različne posledice. Posvetiti se moramo tudi tem, premisliti, kaj bodo najverjetneje prinesle, kaj lahko prinesejo najboljšega in kaj najslabšega. Na podlagi tega hitro ugotovimo, kje je tveganje največje in kje smo najbolj »na varnem«, prav tako pa tudi, kakšno razliko lahko prineseta prvi in drugi scenarij. Pogosto je namreč edino tveganje tisto, ki lahko prinese napredek. A naj bo to tveganje premišljeno!

Kadar nobena izbira ni prava, velja preveriti, ali lahko možnosti nekoliko prilagodimo. Kadar so v posamezni izbiri neželene »napake«, se vprašajmo, ali jih je mogoče odpraviti. Če nam je neka odločitev načeloma dobra, a nas v njej motijo le malenkosti ali takšne stvari, ki se jih da spremeniti, je vsekakor dobro poskusiti.

In ko se enkrat odločite? Vse svoje moči in vso svojo energijo usmerite v svoj cilj in poskrbite, da se bo poslovna odločitev izkazala ne le kot prava, temveč kot odlična!