Stres v podjetništvu

Kako se spopasti s stresom v podjetništvu?

starbirth, 6. 1. 2021

Da podjetništvo pomeni okno in vrata v svet uspeha, se strinjamo. Strinjamo pa se tudi, da pot podjetnika nikakor ni enostavna in brez skrbi. Še več. Na podjetnika na njegovi podjetniški poti preži kopica pasti, pred noge pa se mu vsakodnevno postavljajo ovire, ki jih mora premagati.

Morda se nekomu zdi čudovito, ko opazuje uspešne podjetnike, ki s svojimi podjetji ustvarjajo milijone. A ob tem se zagotovo ne zavedajo, kaj vse morajo podjetniki prej postoriti, kako zelo so odvisni od nekaterih dejavnikov pri tem in s kakšnim stresom se morajo dnevno spopadati.

Stres v podjetništvu je “pravilo”

Lahko bi rekli, da je stres v podjetništvu prej pravilo kot izjema. Vprašajte kateregakoli podjetnika, kako pod stresom se počuti od 1 do 10. Manj kot 5 bo dejal redkokdo. Tu je skrb za samo podjetje, naročila, iskanje strank, izvajanje storitev, dogajanje na trgu, neredna plačila strank, plače za zaposlene in še in še bi lahko naštevali.

Prav zato je še kako pomembno, da se zna podjetnik stresu upreti na pravilen način in ga v največji meri odgnati od sebe ter s tem tudi od samega podjetja. Stres podjetnika se kaj hitro razširi po podjetju in se ga nalezejo tudi zaposleni. To pa privede do slabših odnosov in pogojev dela, prepirov in drugih negativnih posledic.

1. Locirajte izvor stresa

Ne dovolite si, da bi stres obvladoval vas, ampak naj bo obratno. Locirajte izvor stresa, ga analizirajte in se lotite odpravljanja. Ali gre za slabe odnose, ki so posledica zamud pri plačilih zaradi zunanjih dejavnikov, ali pa ima morda vodja oddelka težave s komuniciranjem?

Morda stres zaradi pomanjkanja odgovorov na pomembna vprašanja, čakanje na posel, … Ko boste enkrat našli izvor, ki povzroča ta stres, se ga boste končno lahko lotili na pravi način. Svojo energijo in pozornost usmerite zgolj v reči, na katere imate vpliv.

2. Poskrbite za rekreacijo

Na tej točki bomo rekli, da tako zase kot tudi za svoje zaposlene. Rekreacija namreč sprosti človeka, prežene stresne misli in poskrbi za zmanjšanje napetosti. Lahko si rekreacijo omislite tudi kot del team buildinga, ob katerem se bodo nekatere težave rešile kar same od sebe. Ni pa odveč dodati, da podjetniki, ki se poslužujejo teh tehnik, poročajo, da se takrat porodi največ dobrih idej.

3. Organizirajte se

Nekateri podjetniki so že tako zelo vpeti v delovanje svojega podjetja in zaposlenih, da menijo, da imajo vedno vse v svoji glavi. Posledica tega pa je, da prične počasi prihajati do slabše organizacije. Pozabite lahko na sestanek, obljubo stranki, iz glave vam uidejo pomembne številke in podobno.

Organizirajte se! Čeprav menite, da je vse varno spravljeno v vaši glavi, pa je to verjetno zgolj tisti hip. Že čez pet minut lahko vse skupaj pozabite, in ko se takšne reči pričnejo kopičiti, navadno začne primanjkovati časa za reševanje nastalih zapletov. Pojavi se stres. Zato pišite, shranjujte na računalnik, v telefon, tablo v pisarni, kamorkoli!