Ustanovitev podjetja brez osnovnega kapitala?

starbirth, 5. 12. 2016

Vsi se zavedamo, da je pri odločitvi za ustanovitev podjetja d.o.o. precej boljša izbira kot s.p., saj prinaša ta oblika kar nekaj ugodnosti, na primer ločevanje plače in dobička, vendar pa si ustanovitve podjetja v d.o.o. obliki ne more privoščiti vsakdo. Zakaj? Ker gre za družbo z omejeno odgovornostjo, zakon zahteva, da se za ustanovitev podjetja priskrbi osnovni kapital v vrednosti vsaj 7.500 evrov, ki naj bi veljali kot neke vrste garant.

Čeprav vsi vemo, da v praksi ni tako in se ta denarni vložek nikoli ne nahaja na računu kot »zlata rezerva«, temveč vedno porabi. Kakor koli, brez upoštevanja zakonodaje ne gre, in za ustanovitev podjetja je potreben minimalni vložek, ki ga marsikdo nima, v banki mu ga kot svežemu podjetniku ne želijo posoditi, izposojanje pri prijateljih pa običajno prinese zgolj težave. Obstaja rešitev? Seveda! Lahko se obrnete na podjetja, katerih dejavnost je prav pomoč pri ustanovitvi podjetja!

Ustanovitev podjetja, vložek in dokumentacija

Ustanovitev podjetja, tudi d.o.o., je lahko zelo hitra, če vam vse potrebno pripravijo ljudje, ki imajo s tem izkušnje – sami bi verjetno hodili od notarja do e-vem točke in nazaj. S pomočjo profesionalcev pa gre veliko hitreje, saj za vas uredijo vse dokumente, ki jih morate zgolj podpisati. Pomagajo vam tudi pri osnovnem kapitalu, za katerega vsi vemo, da ga potrebujete le za dan ustanovitve, prav tako pa tudi pri poslovnem naslovu.

Tudi ta je lahko pogosto problematičen, saj je potrebno za ustanovitev podjetja s sedežem na izbranem naslovu pridobiti dovoljenja. Kadar to ni mogoče, se za ustanovitev uporabi virtualna pisarna. To pomeni, da imate lahko podjetje registrirano v poslovni stavbi, na primer v Ljubljani, ni pa se vam treba ukvarjati s pojasnili, da ste iz drugega dela Slovenije.

Ustanovitev d.o.o.

Za pomoč pri ustanovitvi d.o.o. se obrnite na pravi-naslov.si.

Je bolje ustanoviti novo podjetje ali kupiti že ustanovljenega? Verjemite, bolje je začeti »na sveže«, saj prodaja podjetij pogosto skriva pasti, ki se jih v času nakupa ne zavedate, nato pa se pogosto pojavijo informacije, ki povzročajo sive lase. Ustanovitev podjetja naj se torej nanaša na povsem novo registracijo, podjetje pa naj nosi ime, ki si ga izberete sami.