Varčevanje za pokojnino

Kako urediti varčevanje za pokojnino?

starbirth, 22. 1. 2019

Raziskave ves čas kažejo na to, da je marsikateri varčevalec nad svojo pokojnino vidno razočaran. Ravno zato smo v današnjem prispevku zbrali nekaj nasvetov, kako lahko sami poskrbite za veliko bolj brezskrbno življenje na stara leta. Če mislite, da boste morali v starostnem obdobju svojega življenja iskati delo, da boste preživeli, si vzemite čas in preberite naše nasvete za varčevanje za pokojnino. Upoštevajte jih in delo po doseženi delovni dobi ne bo potrebno.

Koliko dodatnih sredstev boste potrebovali?

Še preden začnete intenzivno varčevati, se morate najprej odločiti, kolikšna mesečna renta bi vam ustrezala za ohranitev življenjskega standarda po upokojitvi. Če si na primer želite na mesec dodatno prejemati 400 evrov, kar bi se vam izplačevalo 25 let, potem bi morali na mesec odšteti po 100 evrov od svojega 30. pa vse tja do 60. leta. Ta izračun je prišel izpod rok strokovnjakov s finančnega področja.

Pokojninsko varčevanje je priprava na maraton

Finančni svetovalci pogosto omenjajo, da je varčevanje za pokojnino priprava na maraton. Vsi veste, da je priprava na tako dolgo progo zahtevna, zato je najpomembneje, da si pripravite ustrezen načrt. Tega je potrebno občasno prevetriti in po možnosti tudi sproti prilagajati.

Načrt za varčevanje

Načrt varčevanja za pokojnino redno pregledujte in prilagajajte.

Vedeti morate, da se v tako dolgi dobi varčevanja lahko marsikaj spremeni. Zato je pomembno, da se zavedate, da varčevanje ni le enkratno dejanje, temveč proces. Namreč, če danes začnete varčevati za dodatno pokojnino, to še ne pomeni, da boste po upokojitvi lahko pasivni.

Priporočamo vam, da si vsaj enkrat na leto natančno pregledate svoje načrte in jih po potrebi prilagajate trenutni situaciji. Če za avto na primer varčujemo večkrat v življenju, naj vam bo povsem jasno, da za pokojnino varčujemo le enkrat. Tudi to je ena od boljših utemeljitev, zakaj se morate tega lotiti natančno in premišljeno.

Kdaj je z varčevanjem za pokojnino najbolje začeti?

Dejstvo je, da ljudje za pokojnino ponavadi začnejo varčevati prepozno. To je najverjetneje posledica tega, ker prednosti dajejo drugim stvarem. Pri tem mislimo na nakup pohištva, avtomobila in stanovanja. Večina med vami se zagotovo ne zaveda, da je najdražja stvar, ki si jo boste kupili, prav dodatna pokojnina.

Po mnenju mnogih finančnikov je treba začeti varčevati že za otrokovo pokojnino. Priporočamo, da otroku takoj ob rojstvu odprete poseben varčevalni ali investicijski račun. Ta naj bo res namenjen izključno varčevanju za njegovo pokojnino.

Kljub vsemu pa se morate zavedati, da varčevanje za otrokovo pokojnino ne bo v prednosti pred vašim. Če v prvi vrsti ne boste poskrbeli za svojo pokojnino, lahko, ne da bi se tega sploh zavedali, posredno ogrozite tudi otrokovo finančno prihodnost.