Rast poslovneža

Zakaj mora poslovnež ves čas rasti?

starbirth, 17. 1. 2022

V enem stavku zato, da bi lahko raslo tudi njegovo podjetje. A razlogov, ki se skrivajo zadaj, je še mnogo več. Biti uspešen v poslu, v katerem konkuriraš na trgu, pomeni, da si boljši od svoje konkurence. To pa si lahko le na način, da se ves čas razvijaš, iščeš nove ideje in poti ter jih skozi podjetje tudi realiziraš.

Največja napaka vsakega poslovneža, ki doživi nek uspeh, je, da na določeni točki zaspi, prepričan, da bo vse teklo samo od sebe v nedogled. To se seveda ne bo zgodilo, kajti konkurenca nikoli ne spi in prevzame trg tam, kjer se je natanko to pripetilo. Pot nazaj pa je zelo težka.

Rast skozi izkušnje

Ena izmed oblik rasti v poslu se odvija skozi nabrane izkušnje. Ker pa se ta nabor kreira in zbira skozi daljše obdobje več let in ker so izkušnje lahko tako dobre kot slabe, je jasno, da to ne bo edino, kar podjetnik potrebuje. Vsekakor pa je potrebno izkušnje obrniti sebi v prid.

Pridejo trenutki, ko sicer ne bi vedeli, kako in kaj, pa so ravno pretekle izkušnje tiste, ki bodo najhitreje in na najboljši možen način rešile situacijo. Ker se samo na te ne gre zanašati, je potrebno s seboj v posel prinesti tudi določeno količino znanja in poguma.

Rast skozi izobraževanje

Ne glede na to, ali gre za uradno vejo izobraževalnega procesa ali zgolj za nabiranje znanja iz knjig in spleta, je prav širjenje znanja ključnega pomena za rast vsakega človeka, seveda tudi podjetnika. Z na novo osvojenim znanjem se prejšnja slika podjetja močno poveča in nenadoma se na obzorju prikažejo nove možnosti.

Prav ta del pa je ključen, če želi podjetnik svoje podjetje popeljati v obdobje konstantne rasti in varnega poslovanja. Ni dovolj imeti zgolj srečo, nekaj denarja, pogum in idejo. Seveda tudi vse to, a naposled odloča tisto, kar človek zna.

Kako skozi viharna obdobja?

Ker se v poslu zadeve spreminjajo iz dneva v dan in ker podjetnik zares nikoli ne more biti udobno zleknjen v svoj naslonjač, je dobro poznati tudi vzvode za razbremenitev nakopičenega stresa, umiritev in fokusiranje misli. Včasih vse znanje in izkušnje niso dovolj, da bi se izvili iz primeža stresnih situacij.

Meditacija za sprostitev

Meditacija je odlična, ko se želimo znebiti nakopičenega stresa.

V tem primeru se je potrebno v popolnosti odstraniti od vira težav, se umiriti globoko v sebi in poiskati ustrezen fokus. Dihalne vaje, meditacija ali morda zgolj določena rekreacija bodo na tem mestu dovolj za premik naprej. Prav tako poslovnežu nikoli ne sme biti izpod časti prisluhniti dobremu nasvetu, pa naj gre za konkurenta, nekoga, ki ni iz poslovnih vod, ali koga drugega.

Zavedanje, da nikoli ne vemo vsega

Zelo pomembno se je zavedati, da prav nikoli s seboj ne nosimo toliko znanja, da ga ne bi mogli še več. Vedno je prostor za nadaljnji razvoj in še posebej to velja za podjetnike. Čeprav je določena vizija prisotna, na kupu kar nekaj izkušenj in morda več let v poslovnih vodah, pa je še vedno dovolj prostora za napredek.

Ta se lahko šteje v novi prebrani knjigi za poslovneže, obisku predavanja na ustrezno tematiko, ki vam bo v poslu pomagala, ali pa v učenju nečesa novega, kar boste v prihodnje vključili med storitve podjetja. Na ta način se drži korak s konkurenco oziroma se celo hodi pred njo.